Nasza Ferma jest firmą rodzinną z wieloletnim doświadczeniem. Jej początki to rok 1979. Powstała jako Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne specjalizujące się w hodowli kur niosek jaj konsumpcyjnych.
W początkowych latach związani byliśmy wieloletnimi umowami kontraktacyjnymi z Zakładami Drobiarskimi w Radomiu. W czasie tej współpracy otrzymaliśmy wiele pochwał i wyróżnień a najważniejszym był Puchar Przechodni Dyrektora Zakładu dla najlepszego producenta jaj spożywczych (został u nas na stałe).
Gdy Radomskie Zakłady Drobiarskie zaprzestały współpracy z hodowcami zaczęliśmy nasze jajka zbywać na wolnym rynku co w jeszcze większym stopniu zdopingowało nas do podnoszenia jakości naszych jaj.
W celu uzyskania najlepszej jakości jajek zaczęliśmy szukać najodpowiedniejszego składu oraz jakości komponentów do mieszanek dla naszych kur. Po sporządzeniu takiej mieszanki dla sprawdzenia efektów w 2004 r. wysłaliśmy do Instytutu Zootechniki w Balicach k. Krakowa 30 szt. jaj celem przeprowadzenia badań laboratoryjnych oraz oceny jakości. W odpowiedzi otrzymaliśmy gratulacje za jakość naszych jaj oraz ATEST upoważniający nas do umieszczania na opakowaniu nformacji dla konsumenta:
„JAJA SPOŻYWCZE O OBNIŻONYM POZIOMIE CHOLESTEROLU I WYSOKICH WALORACH DIETETYCZNYCH I KULINARNYCH”
W związku z uzyskaniem takiej oceny naszych jajek do chwili obecnej żywimy kury taką samą mieszanką.
Mamy stałych od wielu lat zaopatrujących się u nas klientów sklepy, bary, restauracje, piekarnie, cukiernie, domy weselne a także konsumenci zaopatrujący się na naszych stoiskach na lokalnych targowiskach oraz bezpośrednio na fermie.
W 2007 roku ukończyliśmy budowę kurnika oraz rozpoczęliśmy hodowlę kur niosek na wolnym wybiegu. Kurnik położony jest wśród drzew z dala od ruchliwych dróg wokół którego na powierzchni ok. 4ha wydzielone są wybiegi dla kur porośnięte trawą i drzewami. Do dyspozycji kur wybudowana jest również weranda dająca schronienie od słońca i drapieżników a w czasie zimy oraz okresów ustawowo zakazujących wypuszczanie drobiu swobodne przebywanie kur na świerzym powietrzu (weranda jest osiatkowana a na niej ustawione są kąpieliska ze świeżym żwirkiem).